De planten in de BioBorders: goed voor vogels, bijen, vlinders en andere insecten

De planten in de BioBorder zijn uitgekozen omdat ze er lang mooi uitzien en samen zorgen voor een bijna jaarrond bloei. Ze hebben de naam BioBorders gekregen omdat ze bijna allemaal ook aantrekkelijk zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. De struiken in de Bioborders leveren daarnaast voedsel en bescherming voor vogels.
De nieuwe BioBorder Geur en Kleur heeft daarnaast nog wat extra’s: de bladeren en/of bloemen van deze planten verspreiden een heerlijke en vaak aromatische kruidige geur. Van deze border is er geen schaduwvariant, aromatische planten hebben volle zon nodig om hun geur goed tot ontwikkeling te brengen.

 

Hier geven we een paar voorbeelden uit de nieuwe BioBorder Geur en Kleur en planten uit de BioBorder zon en BioBorder schaduw:

Millennium ui (Allium ‘Millennium’)

Bloeit zeer uitbundig vanaf juli. De bijen en hommels zijn er dol op. De millennium ui is ook zeer in trek bij dag en nachtvlinders. Deze plant is bovendien eetbaar, zowel het blad als de bloemetjes smaken ui-achtig, als bieslook. Zonneborder

Echinops AB

Kogeldistel (Echinops 'Veitch's Blue')

Heeft een bijzonder mooie bloemvorm; ronde ‘kogels’. De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders zoals de distelvlinder en een goede hommel en bijenplant. De zaden kunnen worden gegeten door diverse vinkensoorten. Zonneborder.

Rode zonnehoed (Echinacea pallida)

Een slanke en sierlijke verschijning, de bloemen dansen boven de lagere grassen waar ze tussen staan. Bijzonder in trek bij bijen en vlinders zoals de dagpauwoog, gehakkelde aurelia, kleine vos, koolwitje en atalanta. De zaden zijn in trek bij vinken. Zonneborder.

calamintha

Bergsteenstijm (Calamintha nepeta var. Nepeta)

Dit is een ware bijenmagneet! De bergsteentijm bloeit tot ver in de herfst met kleine bloemetjes, en heeft heel geurig blad. Zonneborder.

aster-twilight

Aster (Aster macrophyllus 'Twilight')

Deze aster bloeit uitbundig met lila-blauwe straalvormige bloemetjes van juli tot en met September, zowel in de zon als in de schaduw. Het is een echte vlinder en bijenplant. Ook uitgebloeid zijn de bloemstengels mooi. Als de aster te groot wordt dan kunnen in het voorjaar de uitlopers langs de randen van de plant worden verwijderd. Zon- en schaduwborder.

eroica

Schoenlappersplant (Bergenia 'Eroica')

De schoenlappersplant bloeit in het voorjaar met opvallende donkerroze bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen, hommels en vlinders. Wanneer het kouder wordt verkleuren zijn paarsachtige bladeren naar rood Schaduwborder

Geitenbaard (Aruncus 'Horatio')

De geitenbaard is een opvallende plant die ongeveer anderhalve meter hoog wordt. De geitenbaard bloeit met grote witte pluimen van ongeveer in juni/juli en lokt hiermee heel veel insecten. Schaduwborder

Damastbloem (Hesperis matronalis)

De damastbloem bloeit met lilakleurige bloemen in de maanden mei en juni, met en lichte nabloei tot september. Wat vooral opvalt aan de damastbloem zijn de heerlijk geurende bloemen! Daarnaast is de damastbloem een waardplant (waar eitjes op worden gelegd) voor de vlinders oranjetipje en groot koolwitje. BioBorder Geur en Kleur

Bergmunt (Pycnanthemum pilosum )

De bergmunt heeft decoratief grijsgroen blad met een heerlijke muntgeur. De bergmunt bloeit in de zomer met kleine witte bloemetjes en trekt dan erg veel insecten aan. Het wintersilhouet van deze plant is prachtig en de stengels staan eind van de winter nog fier overeind. BioBorder Geur en Kleur

Origanum ‘Rosenkuppel (Marjolein)

Deze marjolein is een rijkbloeiende variant van de wilde marjolein en bloeit met roze bloemetjes van juli tot en met augustus. De bloemen en bladeren hebben een heerlijke kruidige geuren zijn ook te gebruiken in allerlei sauzen en gerechten. De marjolein trekt veel bijen en vlinders aan. BioBorder Geur en Kleur

De struiken (alleen bij large borders)

Struikklimop (Hedera helix ‘Arborescens’)

Deze wintergroene struik bloeit in oktober en november en levert stuifmeel voor bijen, zweefvliegen en andere insecten wanneer het voedselaanbod voor hen klein wordt. Ook waardplant voor diverse vlindersoorten. Kan het in de volle zon wat moeilijker hebben de eerste jaren. Plant hem bij voorkeur aan de schaduwkant van de andere struiken. Zonne- en schaduwborder.

Vuurdoorn (Pyracantha)

De vuurdoorn is een heester met vele doorns en een dichte takkenstructuur. Dit maakt de vuurdoorn een ideale struik voor vogels. Ze kunnen zich hier schuilhouden voor roofvogels en katten. Ook maken merels, winter-koningen en heggenmussen er hun nest in. In het voorjaar worden de witte bloemetjes bezocht door bijen, zweefvliegen, vlinders en hommels. In het najaar geven de oranje bessen voedsel aan spreeuwen, merels en andere lijstersoorten. Zonneborder

Kardinaalsmuts ((Euonymus alatus 'Compactus')

De kardinaalsmuts krijgt in de herfst prachtige rode bladeren. De bloei is niet zo spectaculair: hij bloeit met piepkleine geelgroene bloemetjes. De vogels zijn dol op de zaden. Schaduwborder.

Aalbes (Ribes Rubrum)

Deze aalbes komt van nature voor in Nederland en bloeit vroeg in het voorjaar met geelgroene bloemen. Deze struik heeft geen doornen. Deze aalbessenstruik wordt in het voorjaar druk bezocht door insecten en rond juli en augustus weten ook veel vogels de aalbessen te vinden. BioBorder Geur en Kleur large variant.

Fijnbladige vuilboom of sporkehout (Rhamnus fr. Asplentifolia)

Deze inheemse struik zit er niet bij vanwege zijn bijzondere bloei of geur. Het fijne blad is zeker wel decoratief maar de vuilboom is vooral een hele belangrijke struik voor bijen en vogels. Het mooie van de vuilboom is dat hij bloeit vanaf het vroege voorjaar tot ver in september en daar worden insecten ontzettend blij van. Er is geen plant in Europa die zo lang bloeit. Daarnaast zorgt deze struik ook voor bessen die goed worden gegeten door vogels. BioBorder Geur en Kleur large variant.

Gelderse roos (Virburnum opulus)

Een inheemse struik die rond mei bloeit met witte bloemschermen. De bloemen worden druk bezocht door zweefvliegen en bijen. Na de bloei ontwikkelen zich de glanzende rode bessen die vooral gegeten worden door lijsters en pestvogels, maar dan pas nadat de vorst erover heen is gegaan. Vandaar dat deze struik, in tegenstelling tot vele andere bessenstruiken, tot ver in de winter nog rode bessen draagt. BioBorder Geur en Kleur large variant.

Sierui (Allium cowanii)

Een klein wit sieruitje die makkelijk verwilderd. Bloeit in mei-jun met helder witte bloemetjes. Voorin de border plaatsen, wordt maar 30 cm hoog.

Prairielelie (Camassia leichtlinii 'Caerulea')

Een perfecte verwilderingsbol, bloeit kort, maar met mooie verticale bloeiwijze. Liefst tussen de hogere planten zetten vanwege de bladontwikkeling.

Narcis (Narcissus 'Sailboat')

Deze kleinbloemige narcis is zachtgeurend, verwildert makkelijk. Bloeit in april met roomwitte bloemen met een zachtgeel cupje. Liefst tussen de hogere planten zetten vanwege de bladontwikkeling.

crocus

Crocus Tomassinianus Ruby Giant

De boerenkrokus is een voedselbron voor vroege hommels en verwildert makkelijk. Deze plant u het meest vooraan in de border.