Voorbereiding grond voor het planten

Onkruid wieden

Voordat u gaat planten is het heel belangrijk dat de grond waarin u wilt gaan planten onkruidvrij en luchtig is en voldoende voedsel bevat.

1. Onkruidvrij


Het onkruid kun je na het wieden het beste direct afvoeren. Zo komen eventuele zaden niet weer terug in je grond. Heb je lastige wortelonkruiden als kweekgras of zevenblad dan is het eigenlijk het beste de bovengrond er af te halen, af te voeren en tuinaarde erop aan te brengen. Er blijven namelijk altijd stukjes wortel achter die weer tussen de nieuwe plantjes gaan zitten. Grond met een RAG keurmerk is schoon van onkruiden en andere verontreinigingen. Met zandgrond kun je ook de hele bovenlaag met een spitvork doorwerken en zoveel mogelijk wortels uit de grond halen. De grond moet daarna wel een tijdje blijven liggen om te zien of er nog onkruiden uitlopen. Deze moeten daarna ook weer worden verwijderd. Herhaal dit tot de grond ‘schoon’ is van wortelonkruiden. Vervolgens kan een nieuw laagje tuinaarde worden aangebracht als ‘schone’ toplaag om in te planten.

2. Een goede bodem

Een goede bodem is los en luchtig en heeft een goed bodemleven; met de juiste ‘beestjes’ die de bodem en dus de planten gezond houden. Meer weten over het belang van een goed bodemleven? Lees….
Wortels hebben zuurstof nodig net als wij. Wanneer u een tuin gaan beplanten kan de grond erg verdicht zijn. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning of na een verbouwing. Als er harde lagen in de grond zitten, krijgen wortels te weinig zuurstof en kunnen zij heel lastig door deze lagen groeien. Bovendien kan water op de grond blijven staan. Wortels rotten dan helemaal weg. Maak de grond daarom voordat je gaat planten dan ook altijd goed los. Als de grond erg hard is of er blijft water op staan, maar dan een dieper gat om te kijken of er harde ‘storende laag’ aanwezig is. Werk in dat geval de hele bodem goed los tot onder de storende laag.

3. Voedsel

Om goed te kunnen groeien heeft een plant ook voedsel nodig en een goed bodemleven. Die krijg je als je bij het losmaken van de grond er direct een flinke hoeveelheid organisch materiaal doorheen mengt. Bijvoorbeeld compost, of tuinaarde. Voor de planten van de BioBorder is het niet nodig om mest te gebruiken bij de aanplant.